Παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια αποφοίτων ΤΕΑΠΗ
Με την κατοχή πτυχίου του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του ΕΚΠΑ, πιστοποιείται η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια (άρθρ. 2 παρ. 3 περ. γ΄ του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).
Οι πτυχιούχοι του Τ.Ε.Α.Π.Η. διορίζονται σε Νηπιαγωγεία και σε παιδικά κέντρα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ.2 του Π.Δ. 312/17-10-1997 (ΦΕΚ 221/29-10-1997 τ. Α΄).
Θέλω να ζητήσω από τη Γραμματεία να μου χορηγήσει ένα πιστοποιητικό, τι πρέπει να κάνω;
H υποβολή αιτήσεων/αιτημάτων προς τη Γραμματεία του Τμήματος τόσο από τους πολίτες με χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet όσο και από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με χρήση του ιδρυματικού τους λογαριασμού για τη χορήγηση βεβαίωσης σπουδών ή πιστοποιητικού αναλυτικής βαθμολογίας κτλ, γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας: https://eprotocol.uoa.gr με αναφορά στο λόγο υποβολής του συγκεκριμένου αιτήματος.
ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
1. Πώς μπορώ να καταθέσω στη Γραμματεία τον ξενόγλωσσο τίτλο σπουδών μου;
Με δύο τρόπους: α)με την προσκόμιση του πρωτότυπου πτυχίου και μιας απλής φωτοτυπίας του στη Γραμματεία του Τμήματος (τις ημέρες και ώρες υποδοχής) ή β) με ηλεκτρονική αποστολή στην πλατφόρμα e-protocol που σε αυτή την περίπτωση θα φέρει υπογραφή και σφραγίδα δικηγόρου.
2. Μέχρι ποια χρονική στιγμή οφείλω να καταθέσω το ξενόγλωσσο πτυχίο μου για την απόκτηση διδακτικών μονάδων στην ενότητα της ξένης γλώσσας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος;
H διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την κατάθεση της αίτησης πτυχίου.
3. Έχω δίπλωμα Αγγλικών επιπέδου C2, σε ποια μαθήματα από τα προσφερόμενα στην ενότητα ξένης γλώσσας του προγράμματος σπουδών οφείλω να εξεταστώ επιτυχώς;
Οι φοιτήτριες-τες, κάτοχοι διπλώματος C2 απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων Αγγλικών που προσφέρονται στο Τμήμα (κωδ. μαθημάτων 802-803-804)
4. Έχω δίπλωμα Αγγλικών επιπέδου C1 ή B2, σε ποια μαθήματα από τα προσφερόμενα στην ενότητα ξένης γλώσσας του προγράμματος σπουδών οφείλω να εξεταστώ επιτυχώς;
Οι φοιτήτριες-τες κάτοχοι Διπλώματος C1 ή Β2, οφείλουν να δηλώσουν και να εξεταστούν επιτυχώς μόνο στο μάθημα “Επιστημονική Ορολογία και Κείμενα ΙΙ” κωδ. μαθ. 804.
5. Είναι απαραίτητο να προηγηθεί η κατάθεση του Διπλώματος C1 ή Β2, προκειμένου οι φοιτήτριες-τες, να δηλώσουν και να εξεταστούν στο μάθημα “Επιστημονική Ορολογία και Κείμενα ΙΙ” (κωδ.μαθ. 804);
Δεν είναι απαραίτητο να προηγηθεί η κατάθεση του Διπλώματος C1 ή Β2, προκειμένου οι φοιτήτριες-τες, να δηλώσουν και να εξεταστούν στο μάθημα “Επιστημονική Ορολογία και Κείμενα ΙΙ”. (κωδ.μαθ. 804)
6. Το εισαγωγικό μάθημα με κωδ. 801 στην ενότητα ξένης γλώσσας του προγράμματος σπουδών οφείλω να το παρακολουθήσω;
Το εισαγωγικό μάθημα με κωδ. 801, το παρακολουθούν μόνο οι φοιτητές που δεν γνωρίζουν καθόλου Αγγλικά και δεν το δηλώνουν στο my-studies.
7. Δεν έχω κάποιο δίπλωμα Αγγλικών σε ποια μαθήματα από τα προσφερόμενα στην ενότητα ξένης γλώσσας του προγράμματος σπουδών οφείλω να εξεταστώ επιτυχώς;
Οι φοιτήτριες-τες που δεν έχουν δίπλωμα Αγγλικών, οφείλουν να δηλώσουν και να εξεταστούν επιτυχώς και στα τρία μαθήματα Αγγλικών (κωδ. Μαθημάτων 802-803-804)
Πώς δηλώνω μαθήματα;
Οι δηλώσεις μαθημάτων κάθε εξαμήνου υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην δικτυακή περιοχή των γραμματειών του Πανεπιστημίου Αθηνών http://my-studies.uoa.gr
Για να μπορούν οι φοιτητές να συνδεθούν στην εφαρμογή θα πρέπει να διαθέτουν το σχετικό λογαριασμό πρόσβασης (username και password), από τη διεύθυνση http://webadm.uoa.gr
Μπορώ να κάνω αλλαγή στην δήλωση των μαθημάτων μου;
Μέχρι τη λήξη της περιόδου των δηλώσεων μπορείτε να κάνετε αλλαγή στη δήλωση των μαθημάτων σας όσες φορές επιθυμείτε αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάθε φορά που γίνεται μεταβολή δηλώνονται ΟΛΑ τα μαθήματα επειδή αποθηκεύει το σύστημα την τελευταία δήλωση ως οριστική.
Μπορώ να ελέγξω αν έχει καταχωρηθεί η δήλωση μαθημάτων μου και αν δεν έχει γίνει τι πρέπει να κάνω;
Ο έλεγχος καταχώρησης της δήλωσης των μαθημάτων γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Τμήματος www.ecd.uoa.gr (NEA-ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ- ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ).
Αν μετά τον έλεγχο, ο φοιτητής διαπιστώσει ότι δεν έχει γίνει η δήλωσή του, θα πρέπει εντός των προθεσμιών να υποβάλει εκ νέου δήλωση.
Έλεγχος καταχώρησης της Δήλωσης Μαθημάτων-Συγγραμμάτων πριν τη λήξη της προθεσμίας των Δηλώσεων (Δείτε το σύνδεσμο)
Τι είναι εμβόλιμη εξεταστική;
Η δυνατότητα που έχουν οι επί πτυχίω φοιτητές να εξετάζονται σε μαθήματα χειμερινού και εαρινού εξαμήνου τα οποία έχουν δηλώσει και δεν τα έχουν περάσει σε προηγούμενα ακαδ. έτη.
Είμαι επί πτυχίω φοιτήτρια/της πόσα μαθήματα μπορώ να δηλώσω;
Οι επί πτυχίω φοιτητές μπορούν να δηλώσουν έως 30 μαθήματα ( έως δώδεκα νέα μαθήματα κάθε εξάμηνο και έως 18 μαθήματα που θα εξεταστούν στην εμβόλιμη εξεταστική ανεξάρτητα αν αυτά διδάσκονται στο χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο). Η σχετική ανακοίνωση αναρτάται από τη Γραμματεία στην ιστοσελίδα του Τμήματος και αναφέρει όλες τις σχετικές πληροφορίες.
Διανύω το 3ο έτος σπουδών μου. Μπορώ να πάρω μάθημα πρακτικής άσκησης του 4ου έτους;
Φοιτητής του 3ου έτους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δηλώσει και να παρακολουθήσει μάθημα πρακτικής άσκησης μεγαλύτερου εξαμήνου.
Τι σημαίνει ο διαχωρισμός σε κλιμάκια; Μπορώ να αλλάξω κλιμάκιο;
Κλιμάκια είναι οι ομάδες στις οποίες μερικές φορές διαχωρίζονται οι φοιτητές για την δημιουργία μικρών ακροατηρίων και διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο διαχωρισμός γίνεται με βάση το γράμμα από το οποίο ξεκινά το επώνυμο των φοιτητών.
Δεν μπορείτε να αλλάξετε κλιμάκιο. Πρέπει να παρακολουθήσετε και να εξεταστείτε στο εξάμηνο που αναγράφεται το κλιμάκιό σας.
Θέλω να αναγνωρίσω ένα μάθημα από το Τμήμα προέλευσης, τι πρέπει να κάνω;
Οι φοιτήτριες /τες του Τμήματος που επιθυμούν να αναγνωριστεί το μάθημα και ο βαθμός τους σε μαθήματα τα οποία εξετάστηκαν επιτυχώς στο Τμήμα προέλευσης, πρέπει να στείλουν, κατόπιν επικοινωνίας με την/τον αρμόδια/ο διδάσκουσα/οντα του μαθήματος που πρόκειται να αναγνωρίσει το μάθημα, τα παρακάτω:
1. την αίτηση αναγνώρισης μαθήματος (αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Τμήματος στη θέση ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-ΕΝΤΥΠΑ).
2. την περιγραφή του μαθήματος από τον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος προέλευσης.
3. την αναλυτική βαθμολογία από το Τμήμα προέλευσης στην οποία θα έχουν σημειώσει το μάθημα που επιθυμούν να αναγνωριστεί.
Κατόπιν της έγκρισης από τον διδάσκουσα /οντα του Τμήματος της αναγνώρισης του μαθήματος, οι φοιτητές οφείλουν τα παραπάνω στοιχεία να τα καταθέσουν στη Γραμματεία (δια ζώσης ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), προκειμένου να εγκριθούν από τη Συνέλευση του Τμήματος και να καταχωρηθούν στην αναλυτική τους βαθμολογία.
ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (Επισυνάπτεται)
Τα μαθήματα που πρόκειται να αναγνωριστούν, τα περιλαμβάνω στη δήλωση μαθημάτων εξαμήνου;
Τα μαθήματα που αναγνωρίζονται ή πρόκειται να αναγνωριστούν, δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στη δήλωση μαθημάτων στην εφαρμογή my-studies.
Πόσα μαθήματα μπορώ να αναγνωρίσω;
Ο αριθμός των αναγνωρισμένων μαθημάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δεκαέξι (16) καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης. Από τον περιορισμό αυτό εξαιρούνται οι μεταγγραφέντες φοιτητές από ομοειδές τμήμα προσχολικής αγωγής.
Μπορώ να κάνω αναβαθμολόγηση σε ένα μάθημα που πέρασα με χαμηλό βαθμό;
Η αναβαθμολόγηση σε μάθημα του Τμήματος δεν επιτρέπεται, εκτός εάν, κατόπιν επικοινωνίας διαπιστώσει ο διδάσκων, ότι πρόκειται για λανθασμένη καταχώρηση.
Μπορώ να αντικαταστήσω μαθήματα όταν κάνω την αίτηση του πτυχίου μου και αν ναι με ποιο τρόπο;
Στην αίτηση πτυχίου δεν μπορεί ο φοιτητής να αντικαταστήσει υποχρεωτικά μαθήματα και μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με τα οποία κλείνει ενότητες. Αν επιθυμεί αντικατάσταση υποχρεωτικώς επιλεγόμενου μαθήματος θα πρέπει η αντικατάσταση να γίνει με άλλο μάθημα της ίδιας ενότητας.
Μπορεί να αντικαταστήσει επίσης μαθήματα επιλογής με άλλα στα οποία έχει καλύτερο βαθμό και να επιλέξει άλλα μαθήματα ελεύθερης επιλογής από όποια ενότητα επιθυμεί. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, να έχει συμπληρώσει τις υποχρεωτικές και ελεύθερης επιλογής διδακτικές μονάδες που απαιτούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του για την απόκτηση πτυχίου.
Πόσες διδακτικές μονάδες πρέπει να συγκεντρώσω για να ανακηρυχθώ πτυχιούχος;
Για να καταστεί κάποιος πτυχιούχος του Τμήματος πρέπει να φοιτήσει υποχρεωτικά τουλάχιστον οκτώ (8) εξάμηνα δηλαδή τέσσερα ακαδημαϊκά έτη και να συγκεντρώσει εκατόν εξήντα μία (161) διδακτικές μονάδες (250 ECTS) σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος.
Έχω περάσει όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα, έχω περάσει και τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής, αλλά δεν συγκεντρώνω τις 161 διδακτικές μονάδες. Γιατί;
Στο σύνολο των 161 διδακτικών μονάδων για τη κτήση πτυχίου, λογίζονται οι διδακτικές μονάδες που απαιτούνται :
Α) από κάθε ενότητα και αποκτώνται από :
1) τα υποχρεωτικά [α) 15 μαθ. Χ 3 δ.μ. =45, β) 9η ενότητα : 5 μαθ. Χ 7 δ.μ.=35, γ) 8η ενότητα: 3 μαθ. Χ 2 δ.μ.=6).
Σύνολο υποχρεωτικών μαθημάτων 23, Σύνολο δ.μ. 86
2) τα υποχρεωτικώς επιλεγόμενα μαθήματα [10 μαθ. Χ 3 δ.μ.=] 30 δ.μ.
Σύνολο (περίπτωσης Α) = 33 μαθήματα, σύνολο Δ.Μ. 116 δ.μ.
Β) από μαθήματα ελεύθερης επιλογής (15 μαθ. Χ 3 δ.μ. =) 45 δ.μ.
ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ : 48 μαθήματα, 161 Δ.Μ.
Ποια μαθήματα είναι υποχρεωτικώς επιλεγόμενα ;
Στην αρχή της κάθε ενότητας στο πρόγραμμα σπουδών ορίζεται ο αριθμός των μαθημάτων (υποχρεωτικά και επιλογής) που πρέπει να περάσει ο φοιτητής για να κλείσει την ενότητα. Π.χ. όταν ορίζονται 3 υποχρεωτικά και 1 επιλογής, το ένα μάθημα που θα επιλέξει είναι «υποχρεωτικώς επιλεγόμενο» και μπορεί να είναι οποιοδήποτε μάθημα επιλογής της ενότητας.
Είναι η πτυχιακή εργασία υποχρεωτική;
Όχι, η πτυχιακή εργασία δεν είναι υποχρεωτική.
Ποια είναι η διαδικασία μετεγγραφής φοιτητών στο ΤΕΑΠΗ;
Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αίτηση μετεγγραφής/μετακίνησης, πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στις ειδικές εφαρμογές μετεγγραφών/μετακινήσεων https://transfer.it.minedu.gov.gr
Όταν οι πίνακες με τους επιτυχόντες ανά κατηγορία, διαβιβάζονται από το ΥΠ.ΠΑΙ.Θ στη Γραμματεία, οι υποψήφιοι ενημερώνονται μέσω ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του Τμήματος, να καταθέσουν για έλεγχο από τη Γραμματεία, ηλεκτρονικά ή δια ζώσης, όλα τα δικαιολογητικά τα οποία είχαν αναφέρει στην ηλεκτρονική αίτηση μετεγγραφής/μετακίνησης που έχουν υποβάλει στο ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.
Κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών τους, οι υποψήφιοι μετεγγραφής ενημερώνονται για την έγκριση ή απόρριψη της μετεγγραφής/μετακίνησης τους στο Τ.Ε.Α.Π.Η., καθώς και για τις απαιτούμενες ενέργειες για την εγγραφή τους.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για συμμετοχή μου στα προγράμματα ΕRASMUS + , και Erasmus+ για πρακτική άσκηση ;
Α) Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των φοιτητών στο πρόγραμμα ERASMUS+ καθώς και η διαδικασία επιλογής αναφέρονται στη σελίδα της αρμόδιας Δ/νσης Δημοσίων Σχέσεων και Ιστορίας του ΕΚΠΑ:
http://www.interel.uoa.gr/erasmus/sm/symmetoxh.html
Η ανακοίνωση για την υποβολή αιτήσεων και τη διαδικασία επιλογής για το πρόγραμμα Erasmus+ σπουδές (ή Erasmus Plus) αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΤΕΑΠΗ συνήθως στο τέλος Φεβρουαρίου / αρχές Μαρτίου και οι φοιτητές/τριες καλούνται στις προβλεπόμενες προθεσμίες να υποβάλουν αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (κυρίως πτυχία ξένων γλωσσών).
Τα Πανεπιστήμια με τα οποία έχει συμφωνία το ΤΕΑΠΗ βρίσκονται στις εξής χώρες: Γαλλία (Παρίσι και Λιλ), Πορτογαλία (Λισαβώνα), Κύπρος (Λευκωσία), Φινλανδία, Ιταλία (Πάντοβα) και Γερμανία (Χαϊδελβέργη).
Παρακαλούνται οι φοιτητές/τριες να παρακολουθούν την ιστοσελίδα του ΤΕΑΠΗ ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα για τη διαδικασία και το χρόνο υποβολής των αιτήσεων.
Β) Το πρόγραμμα Erasmus+ για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό έχει διαφορετική διαδικασία. Βλ. αναλυτικά στη σελίδα της αρμόδιας Δ/νσης Δημοσίων Σχέσεων και Ιστορίας του ΕΚΠΑ:
http://www.interel.uoa.gr/erasmus/pm.html
Πόσα συγγράμματα δικαιούμαι;
Οι φοιτητές δικαιούνται ακαδημαϊκά συγγράμματα ίσου αριθμού με τα μαθήματα που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου.
Για λεπτομέρειες μπορείτε να ενημερωθείτε από την παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση
Πώς κάνω δήλωση συγγραμμάτων;
Απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία δηλώσεων και παραλαβής διδακτικών συγγραμμάτων καθώς και τυχόν απορίες σχετικά με τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς των φοιτητών στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση
Έχω υπερβεί τα ν+2 έτη σπουδών δικαιούμαι διδακτικά συγγράμματα;
Επισημαίνεται ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι φοιτητές που έχουν υπερβεί τα ν+2 έτη σπουδών δεν δικαιούνται δωρεάν διδακτικά συγγράμματα.
Ο τρόπος εισαγωγής μου στο Τμήμα είναι με κατατακτήριες εξετάσεις δικαιούμαι δωρεάν διδακτικά συγγράμματα;
Ναι, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 65 του Ν.4386/2016 (ΦΕΚ Α 83/11.05.16), είναι δυνατή η χορήγηση δωρεάν έντυπων διδακτικών συγγραμμάτων στους φοιτητές που παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη δεύτερου πτυχίου.
Θέλω να αποκτήσω φοιτητική ταυτότητα, ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω;
Οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές όλων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για έκδοση νέας ακαδημαϊκής ταυτότητας, όπως αποκαλείται από τις 24/09/2012 όταν απέκτησε πρόσθετα χαρακτηριστικά.
Για τη διαδικασία απόκτηση της ακαδημαϊκής ταυτότητας μπαίνετε στον σύνδεσμο:
http://academicid.minedu.gov.gr
Έχω χάσει την ακαδημαϊκή μου ταυτότητα, ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω για την έκδοση νέας;
Εάν έχετε χάσει την ακαδημαϊκή σας ταυτότητα και επιθυμείτε την επανέκδοσή της ή αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις απόκτησής ή την ανάρτηση φωτογραφίας μπορείτε να συνδεθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.
https://academicid.minedu.gov.gr/FAQ.aspx
Ο τρόπος εισαγωγής μου στο Τμήμα είναι με κατατακτήριες εξετάσεις, δικαιούμαι ακαδημαϊκή ταυτότητα;
Δικαιούσθε, αλλά στην περίπτωση που και είστε ήδη κάτοχοι πτυχίου Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, η ακαδημαϊκή ταυτότητα δεν έχει ισχύ δελτίου ειδικού εισιτηρίου (ΠΑΣΟ).
Έχει όμως ισχύ δελτίου ειδικού εισιτηρίου σε φοιτητές που εγγράφονται μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων ως κάτοχοι πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών.
Στην περίπτωση που ο φοιτητής δεν δικαιούται Φοιτητικό Εισιτήριο, η κάρτα επέχει θέση απλής ταυτότητας.
Τι είναι το παράρτημα διπλώματος και πότε το χρειάζομαι;
Το παράρτημα διπλώματος είναι ένα προσωπικό έγγραφο που χορηγείται σε απόφοιτους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. μαζί με το πτυχίο τους. Δεν υποκαθιστά τον τίτλο σπουδών αλλά επισυνάπτεται σε αυτόν και συμβάλλει ώστε να είναι πιο εύκολα κατανοητός, ιδιαίτερα εκτός των συνόρων της χώρας προέλευσης.
Το Παράρτημα Διπλώματος αποτελεί επεξηγηματικό έγγραφο με πληροφορίες σχετικές με τη φύση, το επίπεδο, το γενικότερο πλαίσιο εκπαίδευσης, το περιεχόμενο και το καθεστώς των σπουδών του δικαιούχου.
Το παράρτημα Διπλώματος μπορεί να φανεί χρήσιμο μόνο στην περίπτωση που κάποιος θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό ή να εργαστεί στο εξωτερικό και απαιτείται η κατάθεση του τίτλου σπουδών του με την αναλυτική καταγραφή των διδακτικών και πιστωτικών μονάδων.
(Αίτηση για Παράρτημα Διπλώματος)
Ποια είναι η διαδικασία για την εκτύπωση του πτυχίου μου σε περγαμηνή;
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρέχει πλέον τη δυνατότητα στους αποφοίτους των σχολών να αιτηθούν ηλεκτρονικά την έκδοση του τίτλου σπουδών τους, πτυχιακών, μεταπτυχιακών καθώς και διδακτορικών διατριβών, σε περγαμηνή. Η αίτηση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας https://papyrus.uoa.gr, που έχει δημιουργηθεί και η παραλαβή της περγαμηνής γίνεται από τη Γραμματεία.
Τι είναι η θεματική εβδομάδα; Αν δεν περάσω τη θεματική που έχω δηλώσει μπορώ να δηλώσω σε επόμενο εξάμηνο άλλη;
Η θεματική εβδομάδα (Θ.Ε.) είναι υποχρεωτικό μάθημα που αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές του 3ου έτους σπουδών.
Αν δηλώσετε μία θεματική και δεν την περάσετε μπορείτε να αλλάξετε σε επόμενο εξάμηνο.
Σε περίπτωση απώλειας των προσωπικών μου κωδικών (username και password) για τις διαδικτυακές εφαρμογές του Τμήματος μπορεί να γίνει ανάκτηση;
Για την ανάκτηση των προσωπικών σας κωδικών (username και password) πρέπει να προσέλθετε προσωπικά στη Γραμματεία έχοντας μαζί σας τη φοιτητική σας ταυτότητα.
Πώς μπορώ να επικοινωνήσω με τους καθηγητές του Τμήματος ηλεκτρονικά;
Για να δείτε το αρχείο με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των διδασκόντων και τις ώρες συνεργασίας μπορείτε να επισκεφτείτε την Ιστοσελίδα στη θέση :
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ-> ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ -ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
https://www.ecd.uoa.gr/?page_id=77
Δικαιούμαι δωρεάν σίτιση; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ;
Για όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις δωρεάν σίτισης μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του αρμόδιου Τμήματος Σίτισης Φοιτητών του ΕΚΠΑ :
https://www.lesxi.uoa.gr/foititiki_merimna/tmima_sitisis_foititon/
Δικαιούμαι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ;
Ιατροφαρμακευτική και Νοσοκομειακή Περίθαλψη Ανασφάλιστων Φοιτητών
Oι ανασφάλιστοι φοιτητές μπορούν να απευθύνονται στις Δημόσιες Δομές Υγείας με τον ΑΜΚΑ τους (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) γνωρίζοντας ότι :
Σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 31 του Ν. 4452/2017, «οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες που δεν είναι ασφαλισμένοι, δικαιούνται πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) με κάλυψη των σχετικών δαπανών από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 33 του Ν.4368/2016».
Για την εφαρμογή της παραπάνω ρύθμισης εκδόθηκε η Εγκύκλιος 171598/Ζ1/12-10-2017 του ΥΠΕΠΘ [ΦΕΚ 17/15-2-17 τ. Α]
Δικαιούμαι κάποια υποτροφία;
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαχειρίζεται διάφορα Κληροδοτήματα ειδικού σκοπού που χορηγούν υποτροφίες και βραβεία. Οι υποτροφίες χορηγούνται για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.Υποτροφίες χορηγούνται με επιλογή είτε μεδιαγωνισμούς που προκηρύσσονται κάθε έτος. Η γραπτή εξέταση γίνεται σε μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος. Ενημερώνεσθε σχετικά στην Ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.uoa.gr/foithtes/paroxes-drasthriothtes/ypotrofies-brabeia.html
Επίσης, πληροφορίες για υποτροφίες (εσωτερικού και εξωτερικού) που χορηγούνται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από άλλους φορείς μπορείτε να βρείτε στην κεντρική σελίδα του ΕΚΠΑ, στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση
http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/anakoinoseis/foithtika-8emata.html
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) χορηγεί υποτροφίες σύμφωνα με την κατ’ έτος προκήρυξη, η οποία αναρτάται στην Ιστοσελίδα του Τμήματος www.ecd.uoa.gr
Αντιμετωπίζω δυσκολίες με τα μαθήματά μου. Πού μπορώ να απευθυνθώ για βοήθεια;
Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε δυσκολία με τα μαθήματά σας είναι σημαντικό να κάνετε κάτι άμεσα. Είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτές τις δυσκολίες με τις/τους διδάσκουσες/οντες των μαθημάτων σας ή και με τον Σύμβουλο Καθηγητή για να συμφωνήσετε ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και τη βελτίωση της ακαδημαϊκής σας επίδοσης.
Τι είναι ο Σύμβουλος Καθηγητής;
Στο Τμήμα ισχύει και εφαρμόζεται ο θεσμός του «ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ» για τους φοιτητές εκείνους που γράφονται για πρώτη φορά στο Τμήμα μας. Ο θεσμός αυτός έχει ως στόχο να φέρει όσο πιο κοντά γίνεται τον διδάσκοντα-καθηγητή με τον φοιτητή.
Ο ρόλος του «Συμβούλου Καθηγητή» είναι η ενημέρωση της κάθε φοιτήτριας και κάθε φοιτητή για κάθε θέμα που την/τον απασχολεί, όπως πρόγραμμα σπουδών, πρόγραμμα Erasmus, μεταπτυχιακά προγράμματα εξωτερικού, ό,τι σχετικό με αποφάσεις της Συνέλευσης, κ.λ.π.
Η Γραμματεία ανακοινώνει τον Οκτώβριο τα ονόματα των Συμβούλων Καθηγητών καθώς και τα ονόματα των φοιτητών που αναλαμβάνει ο κάθε Σύμβουλος Καθηγητής.
*Σας συμβουλεύουμε πριν από τις δηλώσεις μαθημάτων να επικοινωνείτε με το Σύμβουλο Καθηγητή για να αποφεύγονται προβλήματα.